Blog yazısı yazmak için bir konu bulmak gerçekten zor olabilir. Sonunda harika bir konuyu bulduğunuzda hemen yazmaya başlamak istersiniz. Fakat blog yazınızı yazdıktan sonra bunu düzenlemeniz için biraz zaman gerekli. Bu yazımda bir blog yazısı nasıl kaleme alınır, buna ilişkin bazı ipuçları vereceğim.
Hazırlık aşaması zaman alır.
Yazma sürecini üç bölüme ayırın.
- Hazırlık (%40)
- Yazı (%20)
- Düzenleme (%40)
Hazırlık aşaması en sancılı aşamadır. Bu aşamada farklı konuları deneyebilirsiniz. Düzenleme aşamasına gelince, yazdığınız cümlelerin yavaş yavaş kaybolduğunu göreceksiniz. Bu yüzden yazarken düzenleme sırasında yazınızın kısalacağını göze alarak biraz uzun yazmaya özen gösterin. Bu çok önemli!
Düşünün
Yazmaya başlamadan önce mutlaka uzun bir süre düşünmeye başlayın. Yazının konusunu netleştirdikten sonra neleri ön plana çıkaracağınızı listeleyin. Bu aşama kritik bir döngüye sahip. Aklınıza gelen her şeyi not edin. “Bunu eklemeyim” dediğiniz şey belki birileri için önemli bir başlık olabilir.
Ana başlık ne?
Okurlarınız yazınızı okuduktan sonra hatırlamak istedikleri tek şey ne olacak? Okuyucularınıza aktarmak istediğiniz en önemli şey ne? Bu sorulara cevap yazınızın içinde yer almalı. Bu başlık blog yazınızın içeriğini doğrudan okuyuculara anlatacak. Bu yüzden yazının sonunda okuyucu başlığı net bir şekilde anlamalı.
Araştırma yapın
Yazıyı kaleme almaya başlamadan önce mutlaka araştırmalar yapın. Yazacağınız konuyla ilgili uygun kelimeler ve bilgiler bulmaya çalışın. Cümlelerinizi doğru ve güzel yazmaya özen gösterin. Kelimeleri kullanarak blog yazınızın tonunu tutturmayı başarabilirsiniz.
İçerik düzenlemesi yapın
Blog yazısını hazırlama esnasında önemli başlıkları mutlaka sıralayın. Hangi konuya ne zaman değineceksiniz bunu hazırlık sırasında oluşturun. Yazıyı yazmaya başladıktan sonra bunları yapmak işinizi zorlaştırıp hatta vazgeçmenize bile neden olabilir.
Yazacağınız konuyla ilgili fikir araştırması yaptıktan sonra yazdığınız metnin başlıkları hakkında eminim önünüzde uzun bir liste olacaktır.
- Listelere bir göz atıp, emin olmadığınız ya da istemediğiniz konuların üstüne çizgi çekin.
- Birbirine benzer konuları eleyin ya da birleştirin.
Ortaya çıkan konuları nasıl aktaracağınıza dair düşünmelisiniz. Olayları insanların anlayacağı şekilde anlattığınızdan emin olmalısınız. Konular akıcı bir sıralamayla ilerlemeli ve birbiriyle bağlantılı olmalıdır.
Artık gönderin >>
Özellikle yazı yazma alışkanlığını edindikten sonra blog yazısı hazırlamak gerçekten eğlenceli bir hale gelir. Üstelik yazılarınızı çok fazla kişiler okumasa bile kendinizi geliştirmek için harika bir yoldur bu. “Yayınla” butonu yazı yazarken en çok sevdiğiniz ve sizi en çok heyecanlandıran şey olur muhtemelen.
Nice yazılara..
Samed Baranlı’nın diğer yazıları için:
Web sitenizin ziyaretçi sayısını arttırın
Mobil SEO
Küçük İşletmeler için Sosyal Medya